Foto derksen
Image default
Energie

Een goede voorbereiding bij de instalering van elektriciteit

Stel je gaat verhuizen. Je hebt een mooie nieuwbouwwoning op het oog, maar de elektriciteit zit er niet automatisch bij in. Dan moet je dat allemaal zelf regelen. Of je bent bezig met een renovatie of verbouwing. Ook dan kunnen zaken rondom de elektriciteit best lastig liggen. Als je hier zelf ervaring mee hebt zou je het misschien prima zelf kunnen regelen. Maar zaken rondom elektriciteit zijn meestal best lastig. Het beste kun je dan een elektricien inhuren. Een goede voorbereiding is in alle gevallen handig. Hieronder volgen wat aandachtspunten.

Een elektriciteitsplan

Juist omdat elektriciteit zo’n belangrijke rol speelt in het dagelijks leven is het handig om goed na te denken waar je de elektriciteitspunten wilt hebben. Dit begint bij het maken van een plattegrond van je woning. Helemaal handig is het als je dan ook meteen je meubilair intekent: waar komt de bank, waar de tv, waar de keukentafel? Als je dit allemaal ingetekend hebt kun je gaan nadenken waar je de elektriciteit nodig hebt. Zo wil je wel wat kunnen zien tijdens het eten: boven de tafel moet dus een lichtpunt komen. Ook kun je de stopcontacten intekenen. Hoeveel wil je er en waar moeten deze komen? 

Soort licht en soorten lampen

Niet voor iedere plek wil je hetzelfde soort licht en misschien wil je ook niet overal dezelfde soort lampen. Deze verschillen vereisen verschillende soorten aansluitingen. Zo kun je kiezen voor functioneel licht, die helder licht geeft. Handig voor bijvoorbeeld in de keuken, zodat je niet in je vingers snijdt! Daarnaast heb je ook sfeerverlichting, voor bijvoorbeeld in de zithoek. Maar ook accentverlichting is een optie, bijvoorbeeld om een schilderij beter tot z’n recht te doen komen.
Maar ook over de soorten lampen moet je alvast nadenken. Wil je hanglampen, staande lampen of spotjes? Al die lampen geven een net andere uitstraling, en hebben ook een andere aansluiting nodig.