Foto derksen
Image default
Vervoer en transport

Hoe LED-verlichting naar modelspoorbaan te bedraden met behulp van vooraf gebouwde huizen

Het toevoegen van LED’s aan je modelspoorbaan is eenvoudiger dan je zou denken. Met een beetje oefening kun je je lampen in een mum van tijd aansluiten en bedienen. Dit artikel laat je zien hoe je LED-lampen in je vooraf gebouwde huizen kunt bedraden. Hier zijn enkele tips en trucs om dit proces soepeler te laten verlopen. Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kan volgen. Zodra je hebt uitgezocht wat LED’s zijn, kunt je doorgaan met het samenstellen van je lay-out.

De eerste stap bij het bedraden van LED’s naar je modelspoorbaan is het kiezen van de juiste weerstand. De weerstand van een bepaalde LED hangt af van de grootte, dus je moet rekening houden met de grootte van de weerstand bij de aankoop van de LED’s. Als je een groot aantal LED’s gaat gebruiken, wilt je misschien een breadboard gebruiken, waarmee je meerdere lampen tegelijk kunt aansluiten.

Als je permanent op LED’s bedrading, moet je een 12V-voeding gebruiken. Afhankelijk van je indeling kun je ook gebruik maken van een 5V voeding met een kleine weerstand. Vervolgens moet je uitzoeken hoe je de LED’s moet bedraden om met de vooraf gebouwde huizen te werken. Als je niet zeker bent over de bedrading, kunt je ook proberen meerdere lampen op één plek aan te sluiten met een broodplank.

Als je niet vertrouwd bent met solderen, kunt je ook broodplanken gebruiken om meerdere LED’s op één plek aan te sluiten. Deze kunnen worden gegroepeerd met een schakelaar om in en uit te schakelen. Als je klaar bent, heb je een permanente setup! Je zult versteld staan van hoe gemakkelijk je modelspoorbaan eruit zal zien met alle nieuwe lichten. Als je nieuw bent in bedrading, moet je de tijd nemen om zoveel mogelijk te leren voordat je begint.

De LED’s die je kiest, moeten een weerstand hebben waarmee ze gemakkelijk kunnen worden bediend en bedraad. Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen “verkeerde manier” is om LED’s te bedraden. Op dezelfde manier zullen ze werken aan DC- of brugrectificeerde circuits. Als je niet bekend bent met DC LED’s, kunt je ze kopen met een breadboard.

Het kiezen van de juiste weerstanden is een andere sleutel tot succesvolle verlichting. Als je permanent ingeschakelde LED’s gebruikt, hoeft je zich geen zorgen te maken. Trek gewoon aan de stekker om ze uit te schakelen. Als alternatief kunt je een broodplank gebruiken om een aantal LED’s op één locatie aan te sluiten. De weerstand van je LED’s hangt af van hoe je ze bedient.

Geschreven door Mitropa