Foto derksen
Image default
Aanbiedingen

Matrasbeschermer VS Matrastopper: wat is het verschil?

Wat is een matrasbeschermer?

Een matrasbeschermer wordt op een matras gelegd om het gevoel ervan te veranderen en/of het te beschermen tegen vloeistoffen, ongelukjes en vuil. Matrasbeschermers zijn meestal 1 tot 2 centimeter dik, waardoor ze de hardheid van een bed niet drastisch veranderen. Ze zijn ook niet bedoeld om significante drukverlaging te bieden, maar ze kunnen een bed meer pluche laten aanvoelen.

Een matrasbeschermer kan gemaakt zijn van synthetische of natuurlijke materialen, of een combinatie van beide. Hoe een matrasonderlegger het gevoel van een bed precies verandert, hangt af van de stijl en het soort materiaal dat voor de constructie is gebruikt.

 

Voor meer vergelijkingen van topdekmatrassen, ga naar Slaapwijsheid. 

Soorten matrasonderleggers

Verschillende matrasbeschermers zijn ontworpen met verschillende doelen in het achterhoofd. Sommige modellen zijn bedoeld om een matras te beschermen tegen dagelijkse slijtage, terwijl andere ontworpen zijn om de slapers koel te houden.

De prestaties van een matrasbeschermer hangen uiteindelijk af van de materialen waarvan hij gemaakt is.

Veer
Een matrasbeschermer met veren wordt gemaakt van eendenveren of ganzenveren. Veder matrasbeschermers voelen pluche aan en zijn daarom bijzonder geschikt voor mensen die een zeer stevig bed zachter willen maken. Het materiaal is ook tamelijk ademend, dus warmteontwikkeling zal waarschijnlijk geen probleem zijn.

Veel veren matrasbeschermers zijn voorzien van een schottenconstructie om de vulling gelijkmatig te verdelen. De veren kunnen echter nog steeds samenklonteren, wat kan resulteren in een ongelijk oppervlak, tenzij het kussen regelmatig wordt opgeschud.

Wol
Wol, dat voornamelijk afkomstig is van schapen, voert op natuurlijke wijze vocht af en voorkomt dat warmte wordt opgebouwd. Wol wordt vaak gebruikt in matrassen en matrasbeschermers omdat het een natuurlijke barrière tegen brand vormt. Wollen matrasbeschermers kunnen een stug matras behaaglijker maken zonder dat het te veel warmte vasthoudt.

Vezel
Vezel matrasbeschermers bestaan uit polyester vulling en zijn vaak geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor donsveren. Ze zijn meestal licht van gewicht, zacht, en wasbaar in de machine. Vezel matrasbeschermers zijn een goede keuze voor slapers die wat extra demping zoeken zonder de beweging te belemmeren. De temperatuurneutraliteit kan variëren naargelang de constructie, maar de meeste vezelonderleggers zijn vrij ademend. Ze zijn ook vaak economischer dan andere soorten matrasbeschermers.

Wat is een dekmatras?

Een dekmatras is een meer substantiële laag materiaal die bedoeld is om de hardheid van een matras merkbaar te veranderen. Topdekmatrassen kunnen overal van 1 tot 4 cm dik zijn en worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen. In tegenstelling tot een matrasbeschermer of een matrasonderlegger, zijn topdekmatrassen meestal niet bedoeld om een matras tegen vloeistoffen of andere verontreinigingen te beschermen.

Dekmatrassen worden meestal gemaakt in de zes standaard matrasmaten. Sommige topdekmatrassen zijn ontworpen om gewoon bovenop de matras te rusten, terwijl andere elastische banden hebben om een goede pasvorm te garanderen.

Hoewel zelfs de beste topdekmatrassen een oude matras niet volledig kan herstellen, kan hij lichte verzakkingen of deuken tijdelijk compenseren. Een dekmatras kan ook worden gebruikt om de totale hoogte van een matras te verhogen of typische slijtage te vertragen. Top dekmatrassen zijn ook nuttig wanneer een persoon een matras niet wil vervangen, maar toch het gevoel van hun bed wil veranderen.

Soorten topdekmatrassen
Net als matrasbeschermers zijn topdekmatrassen er in verschillende stijlen en materialen. Sommige zijn gemaakt om drukverlaging te optimaliseren, terwijl andere zijn ontworpen om beweging te isoleren en/of slapers koel te houden. Als u precies weet hoe u uw slaapervaring wilt aanpassen, kunt u het juiste type kiezen.

Traagschuim
Een matrasbeschermer zorgt voor wat extra demping, maar een dekmatras van traagschuim kan de druk nog verder verlichten. Traagschuim wiegt het lichaam en verlicht spanning, waardoor het een goede keuze voor zijslapers of lichtgewicht mensen met zeer stevige matrassen.

Omdat ze de neiging hebben om bewegingen goed te isoleren, kiezen veel koppels voor traagschuim toppers om slaapstoornissen te verminderen.

Latex
Latex topdekmatrassen zijn geschikt voor slapers die extra contouren willen zonder al te veel in te zakken. Latex biedt voldoende drukverlaging terwijl het toch voldoende veerkracht biedt om beweging te vergemakkelijken. Slapers die de hardheid van hun matras willen verhogen, kunnen een Dunlop latex dekmatras overwegen, omdat dit type meestal dichter is. Talalay latex is daarentegen meestal meer ademend, waardoor het een betere dekmatras is voor mensen die warm slapen.

Wol
Hoewel niet zo gebruikelijk als andere soorten, zijn wollen dekmatras gewild om hun zachtheid en ademend vermogen. Wol blinkt uit in temperatuurregulatie, dus wollen toppers zijn geschikt voor zowel warme als koude seizoenen.

Veren
Veren dekmatras hebben de neiging om zeer zacht en donzig te zijn, maar ze kunnen sterk variëren in termen van ondersteuning. Sommige ontwerpen bevatten meer dan één type veer om een evenwicht te vinden tussen pluche en vulling. Veren dekmatras zijn veelzijdig in de seizoenen omdat ze goed de temperatuur reguleren.

Matrasonderleggers vs. Topdekmatrassen

Matrasonderleggers en topdekmatrassen hebben enkele vergelijkbare functies, maar de keuze tussen de twee komt erop neer of u zich meer wilt concentreren op het beschermen van uw matras of op het aanzienlijk veranderen van het gevoel ervan.

Matrasbeschermers zijn ideaal voor mensen die een beetje comfort aan hun bed willen toevoegen en tegelijkertijd hun matras schoon en droog willen houden. Matrasonderleggers veranderen de hardheid van een matras niet noemenswaardig, maar ze kunnen het oppervlak van een bed zachter maken of versterken, afhankelijk van het ontwerp. Matrasbeschermers kunnen uw bed ook beschermen tegen vocht en vuil, waardoor onnodige slijtage tot een minimum wordt beperkt.

Opppers zijn een betere keuze voor slapers die het gevoel van hun bed aanzienlijk willen aanpassen. Omdattopdekmatrassen dikker zijn dan matras-onderleggers, zijn ze beter in staat om een matras steviger of zachter te maken. Wanneer ze gemaakt zijn van ademende materialen, kunnentopdekmatrassen ook zorgen voor een koelere slaap.

Dekmatrassen kunnen helpen de levensduur van een matras te verlengen door voortijdig doorzakken en indrukken te minimaliseren. Topdekmatrassen kunnen ook pijnklachten verminderen door de belangrijkste drukpunten in het lichaam te dempen.

Kortom, matrasbeschermers kunnen het gevoel van een bed verfijnen en een bescheiden bescherming bieden, terwijl topdekmatrassen een meer opmerkelijke transformatie in comfort en ondersteuning bieden.

 

Voor meer tips of tricks over slaap, ga naar Slaapwijsheid. Voor meer wetenschappelijke artikelen over slaap, ga naar Slaapwetenschap.

 

Gerelateerde artikelen

Zelf je kozijnen configureren

Alle soorten schroeven op een rijtje

Dakinspectie voor ieder dak