Foto derksen
Image default
Fotografie

Voedselfotografie

Voedselfotografie of voedselfotograaf, klinkt dat nou smakelijk?

Niet echt is mijn bescheiden mening. Foodfotograaf klinkt al een heel stuk beter, maar dat is dan weer niet geheel nederlands. Toch wordt voedselfotograaf wel vaak gebruikt. Culinaire fotografie doet het ook goed en omschrijft prima waar het om gaat. Dat is namelijk:

Een fotograaf die is gespecialiseerd in het fotograferen van voedsel.

Niet iedere fotograaf specialiseerd zich in 1 vakgebied, sommige zijn all round, maar dan moet je wel van alle markten thuis zijn. Een journalistiek fotograaf, fashionfotograaf, interieurfotograaf, bruidsfotograaf, architectuurfotograaf zijn maar een paar takken van sport in de fotografie.

Dus waarom zou je je als fotograaf specialiseren in 1 tak van fotografie? Het komt vaak voor de klant over dat je maar van alles en nog wat doet. Je kan toch niet alles als fotograaf weten en kunnen. Een fotograaf die zich specialiseerd in 1, 2 of 3 soorten fotografie lijkt zichzelf toch een stuk serieuzer te nemen. Zelfs de omschrijving zakelijke fotograaf omvat veel, zakelijke fotografie omvat bijvoorbeeld ook culinaire fotografie. Een fotograaf die gerechten en/of ingredienten vast legt op de gevoelige plaat. Een culinair fotograaf dus. Maar foodfotograaf mag uiteraard ook. En ook bij deze tak van fotografie komt veel kijken. Hoe leg je nou zo smakelijk mogelijk een gerecht vast zonder dat het inzakt, uit elkaar glijdt of dat de kleuren niet goed overkomen.

Mooie en smakelijke culinaire fotografie.

Allemaal belangrijke dingen, net als een compositie en het gebruikt van props zoals servetten, bestek, kruimels of ingredienten. Een goede en ervaren foodfotograaf zal dit allemaal weten. Er komen veel trucjes bij kijken om een gerecht zo smakelijk mogelijk te fotograferen. Vaak gaat dit gepaart met flits licht en sommige fotografen zullen gebruik maken van trucs om een beeld nog interessanter te maken. Denk hierbij aan vliegende of strooiende kruiden, rook, vuur en ga zo maar door. Allemaal toffe dingen om van een simpel gerecht iets heel bijzonders te maken.

Daarom is een foodfotograaf echt gespecialiseerd hierin. Het is meer dan alleen maar een gerechtje leuk op de foto zetten zoals we allemaal wel eens doen met onze mobiele telefoon. Het vak culinaire fotografie is iets wat je niet moet onderschatten.

 

 

 

https://zakelijkefotomissies.nl