Foto derksen
Image default
Woning en Tuin

Een multifunctionele zitmaaier aanschaffen voor professioneel of particulier gebruik

Als u bij de aankoop van een zitmaaier gevraagd wordt wat u er precies mee wilt doen, moet u niet verbaasd opkijken. Verkopers als De Kock Machines weten namelijk maar al te goed dat een zitmaaier meer kan dan simpelweg ‘gras maaien’. Afhankelijk van wat u nog meer wilt met uw zitmaaier en welke extra’s u wilt dat hij kan wordt de uiteindelijke keuze van model en soort zitmaaier bepaald.

Meerdere machines in één

De kans is groot dat als u een gazon moet onderhouden, u meer tuinwerkzaamheden heeft dan alleen maar grasmaaien. In de winter zult u waarschijnlijk moeten sneeuwschuiven of sneeuwblazen en in de herfst moet het blad geveegd worden. Voor al deze taken kunt u natuurlijk andere machines kopen, maar wist u dat een frontmaaier eenvoudig om te toveren is tot sneeuwschuiver, sneeuwblazer of bladveger? Het maaigedeelte, dat bij de zitmaaier voorop zit, kan eenvoudig los gekoppeld worden. Vervolgens kunt u andere onderdelen weer aan uw machine koppelen en tovert u uw grasmaaier om in een ander handig gebruiksapparaat.

Mulchen of niet, dat is de vraag

Een andere belangrijke vraag die u, uzelf moet stellen is of u wilt dat uw zitmaaier direct voor u gaat mulchen. Mulchen is een term die erg bekend is in de ecologische moestuinbouw, maar die ook zeer populair is bij het onderhouden van een strak grasveld. Een mulchlaag is namelijk een beschermlaag voor kale grond die bestaat uit organisch materiaal. Tussen uw grassprietjes is er ook altijd kale aarde die het zwaar te verduren heeft in de woestijn van gras dat u uw gazon noemt. Om toch een enige natuurlijke balans te creëren zal u vaak te maken hebben met bodembedekkers als mos of onkruid.

Versnipperd gras als mulch

Een mulchmaaier versnippert het gemaaide gras en strooit deze direct weer uit tussen de grassprieten. Hierdoor wordt de kale bodem beschermd en kunnen de voedingsstoffen uit het gemaaide gras weer worden opgenomen door de wortels van het gras. Door deze beschermlaag droogt uw gazon ook minder snel uit en wordt het grasveld bij nat weer ook minder snel slijkerig.